Viețuitoare din România care hibernează. Plus: hibernarea la om.

Urșii pierd greutatea când se hibernează. Ursul după hibernare: Ce este el?

De ce hibernează urșii?

Descriere[ modificare modificare sursă ] Urșii sunt animale carnivore de talie mare, voluminoase, masive și greoaie. Ursul malaiez Helarctos malayanus este cel mai mic reprezentant al familiei: lungimea corpului 1,5 m, greutatea kg.

urșii pierd greutatea când se hibernează

Ursul brun are o lungime de 2 m și o greutate de kg, iar ursul polar o lungime de 2,7 m și o greutate de kg. Cel mai mare reprezentant este ursul grizzly cu o excel arzător de grăsime subțire de 2,8 m și o greutate de kg, fiind cel mai mare mamifer carnivor actual.

Trăiesc până la de ani în stare liberă, iar în captivitate, un urs polar a trăit 47 de ani. Urșii au, în general, capul rotund și mare și gâtul scurt și gros. Botul este alungit și, de obicei, trunchiat, iar buzele sunt mobile, mult desprinse de gingie. Urechile sunt scurte, drepte și rotunjite, iar ochi relativ mici. Coada este scurtă, vestigială și, de regulă, ascunsă între perii blănii. Picioarele anterioare și posterioare, potrivit de lungi, puternice și groase, au câte cinci degete prevăzute cu gheare foarte mari, puternice, încovoiate, ascuțite și neretractile, pe care le folosesc la sfâșiat prada și la săpat pământul.

Tălpile, la urșii tereștri sunt păroase, iar la cei cățărători, golașe.

Viețuitoare din România care hibernează. Plus: hibernarea la om.

Incisivii ursidelor sunt relativ mari, cu o coroană crestată, iar caninii deosebit de puternici. Măselele sunt adaptate pentru mestecarea hranei vegetale. Premolarii sunt de tot reduși, iar molarii bine dezvoltați, având o suprafață triturantă complicată și prevăzută cu tuberculi lați.

Măselele carnasiere ultimul premolar superior și primul molar inferiorîn special cea inferioară, și-au pierdut caracterul de dinți tăietori, devenind tuberculate. Limba ursidelor este netedă, stomacul simplu, intestinul subțire puțin diferențiat de intestinul gros, iar urșii pierd greutatea când se hibernează lipsește.

Craniul cerebral al urșilor este alungit și prevăzut cu o creastă bine dezvoltată. Comportament[ modificare modificare sursă ] Este o greșeală să se creadă că urșii se mișcă încet, greoi și neîndemânatic. În realitate, față de masivitatea evidentă a corpului, ei aleargă repede și sunt rezistenți, iar în mișcări sunt atenți și preciși.

Urșii au un mers târșâit, călcând pe toată talpa sunt plantigrazi și ating pământul cu călcâiul.

Care este perioada de hibernare a acestora și ce schimbări se produc în corpul lor Sezonul rece nu este pe placul tuturor, iar acest lucru îl dovedesc și aceste animale care hibernează în timpul iernii. Ele fac asta pentru a scăpa de frigul și de lipsa de alimente aduse de sezonul rece.

Ei pot umbla și pe picioarele posterioare, se pot cățăra pe arbori, îndeosebi speciile de talie mai mică și înoată bine. Dintre simțuri, cel mai bine dezvoltat este mirosul, apoi auzul, văzul este cel mai puțin dezvoltat. Urșii sunt animale nocturne sau crepusculare, iar ziua stau ascunși în scorburi de copaci sau bârloguri. Cele mai multe specii sunt terestre sau arboricole și locuiesc în păduri mari și dese sau în ținuturi stâncoase, hoinărind pe suprafețe întinse.

Unele specii trăiesc pe lângă ape curgătoare sau stătătoare, bogate în hrană, și numai ursul polar este o specie marină.

urșii pierd greutatea când se hibernează

Urșii trăiesc, de regulă, singuratici sunt solitari și numai în perioadele de reproducere pot fi văzute perechi. Urșii din ținuturile temperate și reci hibernează, afară de ursul polar, care este activ tot timpul anului.

Toamna ei se îngrașă, iar iarna se retrag într-un adăpost care-i ferește de ploi, viscol și îngheț și nu-și mai caută hrană.

În culcuș dorm toată iarna, fără ca somnul lor să fie o hibernare propriu-zisă: temperatura corpului lor nu scade, iar funcțiile de bază, ca respirația și circulația, continuă fără modificări. Hibernația lor nu constă într-un somn continuu, ci este mai mult o amețeală pe jumătate conștientă, din care se deșteaptă imediat ce sunt deranjați. Dacă ei sunt surprinși în bârlog sau dacă vremea se încălzește, se trezesc ușor din acest somn și pot fugi ori își reiau activitatea, o situație neîntâlnită la alte mamifere hibernante.

Ursul polar, care are hrana la dispoziție este activ tot timpul anului și nu intră deloc în somnul de iarnă, doar femelele gestante se retrag în adăposturi, unde dau naștere puilor.

Ursul este un prădător de pădure redutabil care aparține familiei de mamifere, dar are cel mai îndesat fizic. Un fenomen special este hibernarea ursului de iarnă, ale cărei motive și trăsături le vom examina în detaliu astăzi.

Urșii sunt animale pașnice, care evită conflictele atât între ele, cât și cu alte animale sau cu omul. Dacă trebuie să-și apere puii, hrana ori teritoriul, ei devin adversari extraordinar de periculoși.

Pe om, ursul nu-l atacă decât dacă-l întărâtă sau îl rănește, adică dacă-l provoacă, dar în general, se simt în largul lor departe de așezările omenești. În apropierea așezărilor omenești se transformă în fiare de temut, atacând atunci când sunt înfometați și mamifere mari. Hrana[ modificare modificare sursă ] Urșii sunt animale omnivore în sensul cel mai strict al cuvântului, hrana fiind de origine atât animală, cât și vegetală.

Pot să se hrănească timp îndelungat exclusiv cu vegetale, cu fructe de toate felurile, boabe, semințe, grăunțe de cereale, rădăcini, frunze, ierburi suculente, muguri de arbori și miere de albine.

Ce face ursul după trezire. Când se trezesc urșii din hibernare? Ce animale pot hiberna

După trecerea peste iarnă mănâncă o serie de ierburi, rădăcini, mușchi de pământ și furnici, toate cu efecte laxative. În tinerețe urșii sunt probabil numai erbivori, iar unele specii și mai târziu se hrănesc mai bucuros cu vegetale decât cu carne.

urșii pierd greutatea când se hibernează

Dintre animale mănâncă tot ce pot prinde: pești, foci, cerbi, mamifere mici, păsări, ouă de păsări, insecte și chiar cadavre care încă n-au intrat în putrefacție.

Reproducerea[ modificare modificare sursă ] Reproducerea are loc o singură dată pe an. Împerecherea are loc de obicei primăvara la ursul brun din aprilie până în iunie. Gestația durează mult, luni, din cauza implantării întârziate a ovulelor fecundate.

Hibernarea ursului. Adevăr sau mit?

Femela naște pui, prin octombrie-martie, la ursul brun în timpul iernii. Puii sunt foarte mici la naștere cât un șobolancântărind doar g. Ei sunt urșii pierd greutatea când se hibernează și orbi și rămân cu mama, care-i îngrijește cu multă dragoste și grijă, până la începutul toamnei.

urșii pierd greutatea când se hibernează

Maturitatea sexuală o ating la 2, ani la ursul brun la vârsta de 3 ani. Unele specii de ex. Răspândire[ modificare modificare sursă ] Răspândirea speciilor de urși Ursidele au apărut în eocen.

urșii pierd greutatea când se hibernează

În prezent sunt răspândite în emisfera nordică din Eurasia, America de Nord și în partea de nord a Americii de Sud.